Verkkosivut saavat pian uuden ulkoasun. Lue lisää uudesta yritysbrändistämme täältä.

Audiomarkkinassa

Suomi menee kiinni – korvat eivät

20. maaliskuuta 2020

Lauri Domnick, Creative Director

Epävarmoina aikoina kannattaa pysähtyä kuuntelemaan. Turvallisuuden tunnetta voi saada niin tutun radiojuontajan äänestä kuin veden liplatuksestakin.

Tätä kirjoittaessani on hallituksen 19 kohdan listan julkistamisesta kulunut vajaa vuorokausi. Istun ruokapöytämme äärellä, mihin olen rakentanut oman ”komentokeskukseni” tietokoneineen ja kaiuttimineen. Kerrostalokaksiomme oven takaa kuuluu poikkeuksellisen paljon ääntä – työssäkäyvät naapuritkin ovat jättäytyneet etätöihin ja tavallinen arjen hiljaisuus kuuluu nyt elämisen ääninä rappukäytävässä. Joku käy kaupassa, toinen tupakalla, alakerran naapurilla on käynnissä suursiivous.

Elämme kummallista ja monelta osin epävarmaa aikaa. Monella meistä stressihormoni kortisoli jyllää elimistössä ja aivot ovat jonkinlaisessa hälytystilassa, joka estää monia toimimasta normaalisti. Yksi hamstraa vessapaperia ja säilykkeitä, koska niiden hankkiminen luo turvallisuuden tunnetta. Toinen lamaantuu kotiin Netflixin ääreen. Useimmat pyrkivät kuitenkin toimimaan niin normaalisti kuin se on näissä oloissa mahdollista, ja hyvä niin.

En ole missään nimessä kriisinhallinnan asiantuntija, mutta työni vuoksi ymmärrän joitain asioita siitä, miten aivomme toimivat ja mitä erilaiset tunnetilat saavat meissä aikaiseksi. Siksi olen koonnut alle muutamia vinkkejä niin etätyöläisille kuin kaikille muillekin, joita huolestuttaa, pelottaa tai jotka vain kaipaavat vinkkejä siihen, kuinka saada päivät kulumaan mukavammin nyt kun sosiaalista kanssakäymistä on rajoitettu.

Kuuntelemisesta turvaa

Kuuloaistilla on valtava vaikutus tunnetiloihimme. Suureen osaan kuulemastamme reagoimme täysin tiedostamattamme, eikä kuuntelun tarvitse olla keskittynyttä. Riittää, että se on taustalla. Jos huomaat, että käyt yli- tai alikierroksilla, suosittelen kuuntelemaan ennen kaikkea luonnon ääniä. Linnut, vesi ja tuuli toimivat erinomaisina maadoittajina. Näitä löytyy esimerkiksi kollegani Mitsu Pesosen äänittämänä RadioPlayn Luonnossa-sarjasta. Luonnon äänet toimivat mahtavasti myös työskentelyn taustalla ja auttavat keskittymään. Ne eivät häiritse koukuttavilla kertosäkeillä, mutta kertovat aivoille, että kaikki on ihan hyvin.

Epävarmoina aikoina hakeudumme turvallisten ja luotettavien asioiden pariin. Siksi mm. radion kuuntelu tulee olemaan seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana korostunutta. Radio kuuluu poliisin ja avioliiton rinnalla Suomen luotetuimpiin instituutioihin, eikä suotta. Juontajat ovat monelle kuin hyviä kavereita, joiden tiedetään puhuvan totta, välittävän kaiken olennaisen ajankohtaisen tiedon heti, kun sitä on saatavilla ja myös viihdyttävän meitä, kun sitä kaipaamme. Suomen radiotarjonnasta löytyy aika lailla jokaiselle jotakin myös musiikin osalta. Jo pelkästään oma kanavaperheemme tarjoaa klassista musiikkia, poppia nuoremmille ja vanhemmille, eri aikakausien musiikkia Nostalgiasta Kasarin kautta Ysäriin ja tietysti raskaampaa kitaramusiikkiakin.

Joskus tekee myös hyvää kuulla niitä tavallisia arjen ääniä. Käy lenkillä. Kuuntele luontoa, liikennettä, rakennustyömaan ääniä, ohiajavan ratikan kolinaa. Nämä äänet (monesti kaikessa ärsyttävyydessäänkin) ovat niitä tavallisen arjen ääniä, jotka kertovat meille, että hommat pyörii. Elämää on tässä ja nyt.

Jos tekemisen puute iskee ja kaipaat pientä taukoa uutisista ja kaikesta muusta, niin podcastit soimaan! RadioPlaysta löytyy ohjelmia urheilusta parisuhteisiin ja huumorista vakaviin puheenaiheisiin. Ota kuulokkeisiin vaikka suuren suosion saanut Auta Antti! -podcast ja mieti, miten Antti neuvoisi tässä tilanteessa toimimaan (tuli muuten heti kevyempi olo, kun kuvittelin päässäni Antti Holman huumorilla, mutta kuitenkin riittävällä vakavuudella höystettyjä neuvoja siitä, että nythän voisi vaikka käydä pitkästä aikaa kunnon alapesulla tai rakentaa luolan niistä hamstratuista vessapaperirullista).

Ennen kaikkea suosittelen kuitenkin kuuntelemaan läheisiäsi. Omaa perhettä, ystäviä, naapureita ja työkavereita. Monella heistä on juuri nyt huoli ja moni tarvitsee hyvää kuuntelijaa. Hyvä kuuntelija ei tuomitse tai jyrää omilla mielipiteillään tai näkemyksillään. Hyvä kuuntelija ei keskeytä. Hyvä kuuntelija näyttää kehonkielellään, että on läsnä ja kuuntelee. Nyökkäilee, myötäelää, ymmärtää ja rauhoittaa.

Lauri Domnick, Creative Director

Lauri on Bauer Median ääniguru, joka on jo 20 vuotta työskennellyt musiikin ja äänen sekä niihin liittyen eri yritysten asiakaskokemuksen parissa. Ääni on Laurille paitsi työ, myös intohimo. Hän on kiinnostunut sen monista vaikutuksista ihmisiin – myös itseensä.

Vapaa-aikansa Lauri viettää mieluiten kotimaan erämaissa kartta ja kompassi kädessään – poluilla tai niiden ulkopuolella

Kirjoittajan artikkelit