Käännä älylaitteesi vaakatasoon
Audiomarkkinassa
23. huhtikuuta 2025
Miten varmistaa, että markkinointi-investointisi eivät valu keskinkertaisuuden muoviämpäriin? Yksinkertaisesti tekemällä parempaa ja ennen kaikkea tunteisiin vetoavaa mainontaa. Onko meillä edes varaa keskinkertaisuuteen?
Tunteisiin vetoava mainonta on tutkitusti vaikuttavampaa, etenkin pitkällä aikavälillä mitattuna. Sen lisäksi, että tunteilla on vaikutus kehoomme, mieleemme ja käyttäytymiseemme, sen seuraukset näkyvät myös viivan alla.
Viime aikoina on käyty keskustelua mainonnan jättämästä vaikutuksesta – tai sen puutteesta. Dagmarilla strategina työskentelevä Leena Koskinen kirjoitti alkuvuodesta, kuinka yli puolet mediamainonnasta koettiin mainontaa kuluttavien mielestä neutraalina (suomeksi sanottuna yhdentekevänä).
Rahassa mitattuna tuo mitäänsanomattomuuden hintalappu on yli 700 miljoonaa euroa vuodessa.
Luovuutta voidaan mitata
Mistä sitten tietää, ovatko ideat hyviä tai luovia? Usein kuulee sanottavan, että luovuus on abstraktia yläpilveä, johon on vaikea tarttua ja jota on vaikea verrata tai arvioida. Luovuudesta keskusteltaessa törmää myös subjektiivisiin ja kulttuurillisiin haasteisiin — toiselle tuore ja inspiroiva on toiselle tylsä ja kliseinen.
Liukaspintaisuudestaan huolimatta luovuutta voidaan mitata. On olemassa keinoja arvioida ja analysoida töitä muidenkin kuin subjektiivisten mieltymysten ja ennakkoluulojen perusteella. Erilaisten luovuuden mittareiden tavoitteena on sellaisen yhteisen kielen löytäminen, jonka avulla poikittaisia näkökulmia ja mielipiteitä voidaan ymmärtää objektiivisesti.
Helpoin tapa saada aikaan vaikutuksia mainonnalleen on tarkastella omaa työtä standardoitujen mittareiden läpi ja arvioida luovaa työtä kriittisesti. Saattaa kirvellä alkuun, mutta se auttaa asettamaan kunnianhimon riman tasolle, jolta voi alkaa odottaa liiketoiminnallisia vaikutuksia.
Aiheesta enemmän ja esimerkkejä luovan työn arviointiin: Audio Landscape 2025