Käännä älylaitteesi vaakatasoon
Ääni on kaikkialla, ja sen myötä myös audiomainonta on läsnä arjessamme monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin.
Audiomainonta ulottuu FM-radion lisäksi podcasteihin, IP-radioon, suoratoistopalveluihin ja mobiilipeleihin. Lisäksi Retail Audio tuo audiomainonnan liiketiloihin, kuten kauppakeskuksiin, kuntosaleille ja myymälöihin.
Äänen vahvuuksia kannattaakin hyödyntää laajalti! Kun kuva ja ammattitaitoisesti suunniteltu ääni yhdistyvät, viesti ei ainoastaan näy, se myös tuntuu.
Kuulosteltuamme audiomarkkinaa halusimme koostaa markkinoijalle kiinnostavimmat huomiot Audio Landscape 2025 -sisällöiksi.
Kaupallisen radion 40. juhlavuoden kunniaksi julkaisemme myös Special Edition –osion, jossa kaupallista radiota arvioidaan niin mainostajan kuin media- ja mainostoimiston edustajien vinkkelistä.
Nauti sellaisenaan, tai pala kerrallaan!
Jos suomalainen mediakenttä olisi taajama, olisi kaupallinen radio sen kylähullu – tarpeellinen ja välttämätön.
Kylähullu on puhtaan myönteinen ilmaisu. Heillä on aina ollut erittäin tärkeä rooli omassa yhteisössään.
Vuonna 2025 audiomainonta on monipuolinen ja dynaaminen kenttä, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia brändien ja kuluttajien väliseen vuorovaikutukseen.
Meillä on lukuisia vaihtoehtoja auttaa mainostajia saavuttamaan markkinointitavoitteensa tehokkaasti ja vaikuttavasti.
Äänimainonta on edelleen se kaikkein vaikein mainonnan lajeista.
Kuva pitää maalata ihmisten mieliin ”pelkän” äänen avulla.
Siksi se kannattaakin jättää niille, jotka sen osaavat. Niille, jotka hallitsevat kiteyttämisen ja tarinankerronnan jalon taidon. Niille, joita kuulostaa olevan tällä hetkellä aivan liian vähän.
Kiss FM syntyi tilanteessa, jossa kaupallinen radio oli Suomessa vasta kehittymässä. Kanava erottui joukosta nuorekkaalla ja energisellä otteellaan, kansainvälisellä soundillaan ja rohkeilla kampanjoillaan.
Kanavan konsepti perustui ajan hermolla oleviin hittibiiseihin, räväkkään juontotyyliin ja vuorovaikutteisuuteen kuuntelijoiden kanssa.
Äänen merkitys mediakentässä on kasvanut ja monipuolistunut kuluneen vuosikymmenen aikana.
Perinteisesti radio on ollut yksi vahvimmista joukkoviestimistä, ja vaikka mediankulutuksessa on tapahtunut suuria muutoksia, audio on säilyttänyt vahvan asemansa. FM-radio tavoittaa laajimman yleisön, lisäksi digitaalinen audio on kasvanut merkittävästi.
Vuonna 2025 digitaalinen audiomainonta hyödyntää vahvasti kehittyviä teknologioita, kuten tekoälyä ja ohjelmallista ostamista. Nämä innovaatiot tarjoavat intiimejä, vaikuttavia ja tehokkaita mainosratkaisuja.
Digitaalinen audio tavoittaa erinomaisesti, kuuntelu on mediamuodoista keskittyneintä ja huomio korkeinta.
Retail media -markkina kasvaa ja kehittyy Suomessa huimaa vauhtia. Retail median vahvuus on yhdistää asiakkaat ja brändit ostohetkellä.
Bauer Media onkin ensimmäisenä Suomessa, ja Euroopassa, lanseerannut audiomainonnan retail mediassa osaksi audiotarjoamaansa. Audiomainonta tavoittaa retail-ympäristöissä jo 2,4 miljoonaa suomalaista viikossa, laajasti eri kohderyhmistä.
Vuosi 2025: audion näkökulmasta yhtä ja samaa tylsää mössöä, aika pitkälti. Meitä ympäröivä äänimaisema täyttyy sisällöstä, joka on kelvollista, toimivaa ja turvallista.
Mutta onko se tarpeeksi? Onko meidän todella tyytyminen siihen, että kaikki kuulostaa samalta ja tuntuu yhdentekevältä?
Miten varmistaa, että oman brändin markkinointi-investoinnit eivät valu keskinkertaisuuden muoviämpäriin?
Yksinkertaisesti tekemällä paremmin. Parempaa ja ennen kaikkea tunteisiin vetoavaa mainontaa. Sillä sen lisäksi, että emootiolla on vaikutus kehoomme, mieleemme ja käyttäytymiseemme, sen seuraukset näkyvät myös viivan alla.
Äänimainonnan trendit eivät uudistuneet täysin vuonna 2024, mutta uutta oli havaittavissa.
Iso trendi kilpailuissa on yhä teknologian yhdistäminen ja uudet äänikanavat. Olin huomaavinani, että vastuullisuuteen liittyviä töitä oli palkituissa vähemmän kuin viime vuonna.
Bauer Media on viimeisten kahden vuoden aikana panostanut merkittävästi tekoälyratkaisuihin, eikä kehitykselle kuulu loppua.
Tavoitteena on hyödyntää tekoälyä kaikissa niissä innovaatioissa ja prosesseissa, joissa se tuo merkittäviä parannuksia joko laadun tai tehokkuuden näkökulmasta. Sisällön luotettavuudesta ja laadusta emme tingi.